środa, 27 lutego 2013

Chleb na mleku

Kiedy tęskni się za domem wszystko co go przypomina jest miłe sercu i wywołuje uśmiech na ustach. Kiedy na Durszlaku przeczytałam o akcji Smaki Dzieciństwa od razu zapragnęłam zrobić kilka potraw które przypomną mi dom, mamuś i moje dzieciństwo, kiedy jedynym zmartwieniem było to, czy starczy mi klocków Lego żeby wybudować super mega farmę...
Tak więc postanowiłam odświeżyć trochę pamięć i poszperać w starych notatkach mamy, gdzie znajdę przepis na Karpatkę i Zebrę (te już wkrótce) a dzisiaj, na zachętę podstawowa kolacja mojego dzieciństwa.



wtorek, 26 lutego 2013

Risotto na bogato

Będąc na Erasmusie trzeba być jednostką społeczną. Wraz z innymi studentami tworzymy wspólnotę - namiastkę rodziny, której każdemu z nas brakuje. Będąc jej częścią musimy się nastawić na częste odwiedziny, gotowanie etc. Dziś padła kolej na mnie z czego niezmiernie się cieszę bo lubię gotować dla większej liczby osób a nie tylko dla siebie. Postanowiłam zaserwować Risotto, co prawda nigdy wcześniej go nie robiłam, ale nie byłabym sobą, gdybym nie postawiła sobie wysoko poprzeczki. 
Tak więc moje Risotto na bogato, będące połączeniem wielu przepisów...
A i dodatkowo po raz pierwszy biorę udział w akcji na durszlak.pl, aaaaaaa ;>



piątek, 22 lutego 2013

Muffiny bananowo-krówkowe

Muffiny, które pokochałam od pierwszego kęsa... często do nich wracam, są BANANalnie proste, a przy tym niesamowicie smakują. Połączenie smaków owocu banana i polskich krówek niezapomniane. Zdecydowanie moje ulubione (smakowo) muffiny.


wtorek, 12 lutego 2013

Spaghetti a'la Ula

Lubię czasem małe eksperymenty w kuchni, dziś postanowiłam dodać do typowego sosu "Bolognese" biały ser... Rezultat był niespodziewanie przyjemny. Delikatny słodkawy posmak przeniknął całość i osiadł na makaronie. Dzięki dużej ilości ziół dodanych do sosu poczułam w ustach smak Włoch i zapragnęłam tam pojechać w najbliższym czasie - może mi się uda?



poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto na pizzę

Na sobotnie, babskie wieczory nie ma nic lepszego niż domowa pizza, w 100% domowa. Ciasto do pizzy często stanowi problem, raz wychodzi za grube innym razem za cienkie. To znów jest zbyt gumiaste. Ostatnio znalazłam przepis doskonały...

lubię kiedy na cieście jest dużo dodatków

sobota, 9 lutego 2013

Pączki na serku homogenizowanym

Nawet będąc za granicą trzeba zjeść pączka w Tłusty Czwartek, a ponieważ jestem ambitna postanowiłam je zrobić sama i poczęstować współlokatorki. Jak pomyślałam, tak zrobiłam wyszły niezgrabne, nieokrągłe i nie przypominające w ogóle regularnych pączków tłustoczwartkowych tłuściutkie potworki. Ponieważ w Hiszpanii nie znają serka homogenizowanego, ani sera białego jako takiego ( a przynajmniej mi nie udało się do tej pory znaleźć takowych) musiałam improwizować. Najpierw kupiłam przez omyłkę budyń waniliowy, potem udało mi się odszukać coś na kształt białego serka... Tak więc wymieszałam te dwa składniki, żeby mieć choć namiastkę serka waniliowego homogenizowanego :)

















piątek, 8 lutego 2013

Koktajl z pietruszką

Nie spodziewałam się, że shake z pietruszką może być tak smaczny i energetyczny. Dostarczyłam sobie energii na całe popołudnie. Pietruszka zawiera w sobie bardzo dużo żelaza, co przy problemach z niską hemoglobiną jest bardzo dużą zaletą. Dodatkowo witaminy A, C, B, magnez, potas i wiele innych. W połączeniu z bananem i kiwi - rewelacja.

w sam raz na piątkowe popołudnie