Ciasto mojego dzieciństwa, jedno z tych, na których rozwijałam swoje zdolności kulinarne.
Wszystkim smakuje - bo kto nie lubi ciasta z jabłkami?
Szarlotka Ani - Ann's Apple Pie |
Everybody love the apple pie! In the combination with cinnamon and crispy shortbread cake is even better! Try once and it will be your favorite cake for a while ;)
English version below
Składniki:
- 3 szk mąki (około 0,5kg)
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
- 3/4 szk cukru (ok. 170g)
- 4 jajka (duże)
- 250g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- szczypta soli
- ew. sok z cytryny/aromat migdałowy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, im lepiej schłodzone tym bardziej kruche.
Jabłka umyć, obierać ze skórki i pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do jabłek dodać cynamonu i wymieszać, można też dodać aromatu migdałowego lub soku z cytryny.
Z białek ubijamy pianę z szczyptą soli, następnie dodajemy cukier (1/4 szklanki).
Blachę (40cm x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, 2/3 ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie przykryć dno blachy, docisnąć lekko dłonią, żeby nie było dziur.
Co do pieczenia są dwie szkoły:
1. Placek podpiec około 20-30minut w temperaturze 190°C. Następnie skończyć ciasto i dopiec je około 20-30minut.
2. Skończyć ciasto i piec wszystko razem.
Ja stosuję drugą metodę, ale żeby nie zrobił się zakalec, to wierzch dolnego placka posypuję lekko kaszą manną lub mąką pszenną, które pochłoną nadmiar soku z jabłek.
Na jabłka wyłożyć pianę z białek i równomiernie rozsmarować, a następnie zetrzeć na tarce lub wykleić łatki z pozostałej części ciasta (kruszonka).
Piec całość około 50-60 minut w temperaturze 190°C (piekarnik musi być nagrzany) na niższym poziomie. Przez drugą połowę czasu należy przykryć ciasto folią aluminiową, żeby wierzch się nie spalił, a spód porządnie dopiekł.
Ingredients
Directions:
Mix the flour, baking powder, 2/4 cup of sugar, a pinch of salt, cream, egg yolks, butter and quickly knead the dough. Put into fridge - for min. 1 hour or freezer (30min).
Wash and peel the apples, cut into thin strips (grate on the coarse mes;h). Add cinnamon for the taste.
Cover baking mold (40cm x 25cm) with baking paper. 2/3 (the rest is for the crumble) of the dough grate and cover the bottom, and press with the hand - so it stick together without holes.Bake for about 20 minutes at a temperature of 190°C.
Whip the egg whites with a pinch of salt (helps to whip the eggs), add sugar (I gave 1/4 cup) and whip until sugar is dissolved (almost).
Put apples at the cake, cover it with egg whites. On top grate the remaining piece of dough. Bake for another 30-40 minutes (depends on the oven) at 190°C.
Jabłka umyć, obierać ze skórki i pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do jabłek dodać cynamonu i wymieszać, można też dodać aromatu migdałowego lub soku z cytryny.
Z białek ubijamy pianę z szczyptą soli, następnie dodajemy cukier (1/4 szklanki).
Blachę (40cm x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, 2/3 ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie przykryć dno blachy, docisnąć lekko dłonią, żeby nie było dziur.
Co do pieczenia są dwie szkoły:
1. Placek podpiec około 20-30minut w temperaturze 190°C. Następnie skończyć ciasto i dopiec je około 20-30minut.
2. Skończyć ciasto i piec wszystko razem.
Ja stosuję drugą metodę, ale żeby nie zrobił się zakalec, to wierzch dolnego placka posypuję lekko kaszą manną lub mąką pszenną, które pochłoną nadmiar soku z jabłek.
Na jabłka wyłożyć pianę z białek i równomiernie rozsmarować, a następnie zetrzeć na tarce lub wykleić łatki z pozostałej części ciasta (kruszonka).
Piec całość około 50-60 minut w temperaturze 190°C (piekarnik musi być nagrzany) na niższym poziomie. Przez drugą połowę czasu należy przykryć ciasto folią aluminiową, żeby wierzch się nie spalił, a spód porządnie dopiekł.
Ingredients
- 3 cups flour (around 0,5kg)
- 1 kg of apples
- 2 tablespoons cream (should be sour cream but with Spanish 18% cream works as well)
- 3/4 cup sugar (around 170g)
- 4 eggs
- 250g butter - soft
- 1 teaspoon baking powder
- cinnamon
- pinch of salt
Directions:
Mix the flour, baking powder, 2/4 cup of sugar, a pinch of salt, cream, egg yolks, butter and quickly knead the dough. Put into fridge - for min. 1 hour or freezer (30min).
Wash and peel the apples, cut into thin strips (grate on the coarse mes;h). Add cinnamon for the taste.
Cover baking mold (40cm x 25cm) with baking paper. 2/3 (the rest is for the crumble) of the dough grate and cover the bottom, and press with the hand - so it stick together without holes.Bake for about 20 minutes at a temperature of 190°C.
Whip the egg whites with a pinch of salt (helps to whip the eggs), add sugar (I gave 1/4 cup) and whip until sugar is dissolved (almost).
Put apples at the cake, cover it with egg whites. On top grate the remaining piece of dough. Bake for another 30-40 minutes (depends on the oven) at 190°C.
¡Buen provecho!
ja tam bardzo lubię! szarlotka to moje ukochane ciasto :)
OdpowiedzUsuń