sobota, 28 lutego 2015

Paleo pizza czyli pizza na dyni

Będąc na diecie paleo znalazłam znakomity zamiennik tradycyjnej pizzy, szczerze powiedziawszy smakuje mi bardziej niż oryginał - od 6 miesięcy nie jadłam zwykłej pizzy i jakoś mnie do niej nie ciągnie... Ach dietowanie zmusza umysł do bycia kreatywnym i stałego poszukiwania nowych rozwiązań, a internet i książki kucharskie są doskonałymi kopalniami przepisów. Ten przepis znalazłam w jednej z książek z przepisami paleo, i przepadłam... Zapraszam na pizzę na dyniowych krążkach.

Paleo diet or maybe I should say paleo lifestyle forces you to keep being creative and look for substitutes and alternatives for regular dishes and your favorite meals. So I found a perfect alternative for traditional pizza and I have to say it: It is better than original! And after 6 months of not eating pizza I don't miss it at all!

English version below

Składniki na porcję dla 3-4 osób:
  • 1 dynia piżmowa (wąska u podstawy i długa)
  • kabanosy lub chorizo
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwki czarne
  • ser kozi typu feta
  • sos pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • slodka papryka w proszku, chili w proszku









Wykonanie:
Dynię należy obrać ze skóry i pokroić w 1-1,5 cm grubości krążki. ułożyć je na folii aluminiowej na kratce z piekarnika. Przygotować w miseczce trochę oliwy z oliwek, dodać sól, pieprz, zioła, paprykę i nasmarować pędzlem każdy krążek. Zapiec krążki około 20 minut w nagrzanym do temperatury 160 stopni (z nawiewem) piekarniku. 
W tym czasie przygotować sos i wszystkie składniki na pizzę. Sos pomidorowy doprawić przyprawami wedle uznania i dodać zmiażżony lub drobniutko posiekany czosnek. Kabanosy/chorizo pokroić w drobne plasterki, podobnie oliwki i pomidorki. Ser trzymać w lodówce aż do momentu ułożenia na pizzach (lepiej się kruszy i nie lepi się do rąk ;) )
Kiedy minie 20 minut wyciągnąć pizzerki, rozsmarować sos na każdej z nich i ułożyć wszystkie składniki, następnie pokruszyć ser. Zapiekać kolejne 20 do 30 minut aż ser się zezłoci. 


Ingredients for 3-4 people:
  • 1 butternut squash (narrow at the base and long)
  • kabanosy (polish specialty) or chorizo
  • cherry tomatoes
  • black olives
  • goat cheese
  • tomato sauce
  • 2 cloves garlic (you may skip it)
  • salt and pepper
  • olive oil
  • Herbes de Provence, oregano, basil
  • sweet paprika powder, chili powder


Directions:
Peel the pumpkin and cut into 1-1.5 cm thick rounds. Put them on the aluminum foil on the grid of the oven. Mix olive oil, salt, pepper, herbs etc. in a bowl and cover each round with it. Bake for about 20 minutes in preheated oven to a temperature of 160 degrees (with fan).
During this time, prepare the sauce and all the ingredients for the pizzas. Spice the tomato sauce and and add smashed or finely chopped garlic. Kabanosy/chorizo, cut into small slices, as well as olives and tomatoes. Cheese stick in the fridge until you pose on pizzas (better crumbles and not sticky hands;))
After these 20 minutes take out pizzas from the oven,spread the sauce on each of rounds and put all ingredients on them. On the top crumble the cheese. Bake for another 20 to 30 minutes until the cheese is golden.





¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz