piątek, 27 listopada 2015

Tiramisu

Uwielbiam włoską kuchnię, to chyba moja ulubiona - różnorodna, aromatyczna, pełna ziół, warzywna... ale nie można zapomnieć o deserach. Włosi wiedzą jak osłodzić sobie życie! Pyszne lody, panna cotta, cantucci, no i oczywiście kawowo-amarettowe tiramisu...
Tiramisu 
Oryginalnie masa składa się z mascarpone, jajek, cukru i amaretto. Ja trochę z oszczędności, trochę z faktu, że masa z samego sera jest dla mnie zwyczajnie zbyt zbita używam dodatkowo albo bitej śmietany albo Crème fraîche, albo jogurtu typu greckiego (bardzo gęsty). Niemniej jednak tu podam podstawowy przepis ;)

Składniki na około 12 sporych kawałków:
  • 100 g cukru pudru
  • 4  żółtka
  • 2 białka
  • 20ml Amaretto
  • 2-3 filiżanki espresso (lepiej mieć za dużo niż za mało)
  • 500g Mascarpone (albo 300/400g Mascarpone i 200/100g zamiennika- śmietana/jogurt)
  • 250g podłużnych biszkoptów
  • kakao do posypania - prawdziwe kakao do pieczenie ;)





Wykonanie:
Zaparzyć kawę i pozostawić do ostudzenia, jak ostygnie można dodać łyżkę lub dwie amaretto dodatkowo. 
Żółtka utrzeć na piękną jasną masę, następnie dodać cukier i dalej ucierać aż całkowicie się rozpuści, dodać ser (i śmietanę - ubitą, creme fraiche lub jogurt) i amaretto, zmiksować, aż powstanie gładka jednolita masa. 
Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli (naprawdę niewielką) dla lepszego i szybszego efektu. 
Białka wmieszać do masy serowej (nie odwrotnie!) najlepiej drewnianą łyżką - podbijając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 
W formie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i każdy polać dwoma łyżkami kawy, niektórzy moczą całe biszkopty, ale jak dla mnie potem są one za miękkie.
Wyłożyć połowę masy serowej, znów położyć biszkopty, polać kawą i na wierzch masa serowa. Przerwy między biszkoptami wypełnią się masą nie trzeba kruszyć biszkoptów i wsypywać okruszków ;)
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, po to, aby masa stężała. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao.


¡Buen provecho!
a może raczej:
Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz