niedziela, 27 lipca 2014

Faszerowana cukinia

Ponad rok od zamieszczenia ostatniego przepisu, to nie znaczy jednak, że kuchnka stała nieużywana, a wszystkie garnki pokrył kurz... Co to to nie... Jednak przez wir codziennych obowiązków i brak czasu na fotografowanie tego co wyjdzie spod ręki po prostu nie blogowałam. Ale czas to zmienić, bo przez kolejne 4 tygodnie mogę dawać popisy kulinarne praktycznie każdego dnia, główny cel: zdrowo i smacznie ;)
Faszerowana cukinia

Na początek więc faszerowana cukinia...

Składniki na danie dla 2 osób:
  •  2 średniej wielkości cukinie
  • 200g mięsa mielonego (u mnie mieszane)
  • pół puszki kukurydzy
  • pół papryki (jaką lubisz)
  • 150-200g pieczarek
  • jedna mała cebula
  • 100g startego sera żółtego
  • przyprawy - pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano etc.
  • przecier pomidorowy
ewentualnie:
  • czerwona fasola
  • ser typu feta lub mozerella
  • tabasco



Wykonanie:
Pieczarki obrać i pokroić w drobne paski, kukurydzę odcedzić, paprykę i ser pokroić w drobną kostkę.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oleju/oliwie, dodać pieczarki i podsmażyć, przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone rozdrabniając je na drobne części pod koniec smażenia przyprawić do smaku - ja często na początku zanim dam mięso podsmażam paprykę w proszku i inne przyprawy żeby wydobyć aromat, którym przejdzie później mięso. Podsmażone mielone dodać do pieczarek, dołożyć pozostałe składniki, wymieszać dokładnie jeśli potrzeba doprawić. Na koniec dodać trochę przecieru pomidorowego (ewentualnie ketchupu). 
Cukinie przekroić na pół wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Wypełnić je otrzymaną masą. Piec w temperaturze 180-200 st. C około 30-45 minut (zależnie od mocy piekarnika), na 10 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym aby ładnie się stopił. 



¡Buen provecho!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz