Dulce de leche to bardzo popularny składnik deserów w Hiszpanii, kiedy byłam w markecie jakoś "rzucił mi się w oczy" i postanowiłam go kupić. Następnie przejrzałam DURSZLAKA i znalazłam idealny pomysł na jego wykorzystanie. Ten słodki, kaloryczny deser wpasował się idealnie na poprawę nastroju, zepsutego przez deszczową aurę na zewnątrz...
Fondant kajmakowe |
Składniki na 4 duże babeczki:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 400g kajmaku
ja użylam DULCE DE LECHE - 2 1/2 łyżki mąki
- masło do wysmarowania foremek
- mąka do wysypania foremek
Wykonanie:
Foremki na muffinki (najlepiej gdyby każda była osobna bo trudno je później wyjąć) natłuścić i wysypać mąką.
Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
Jajka i żółtko ubić na puszystą masę, dodać kajmak i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i znów dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Masę przelać do foremek. Piec około 12-15 minut. Wierzch musi się zarumienić, natomiast środek nadal musi byc płynny. Trochę sprawia to kłopotów - trzeba wyczuć ten moment.
Po upieczeniu przyłożyć talerzyk do foremki i odwrócić o 180 st. Można oprószyć cukrem pudrem.
miska do wylizania ... |
idealny środek |
szybko znika z talerzyka |
¡Buen provecho!
Rewelacyjny deser !! :)
OdpowiedzUsuńświetne! pysznie wyglada.
OdpowiedzUsuńKocham je<3
OdpowiedzUsuń