Julię Child poznałam dzięki filmowi "Julie & Julia" jak pewnie wiele osób w Polsce. Od tego czasu czyli od 2009 roku jestem nią zafascynowana, choć nigdy jeszcze nie miałam odwagi spróbować jej przepisów. Do tego muszę "dorosnąć". Jej wspaniałe - przynajmniej na takie wygląda Boeuf Bourguignon zrobiło na mnie niesamowite wrażenie, to będzie danie główne na randce z przyszłym M. kiedyś w przyszłości.
Dzisiaj na śniadanie chciałam zrobić jajka, ale nie miałam ochoty na jajecznicę dlatego po obejrzeniu innego filmu "French Chef" na yt pomyślałam, że spróbuję z omletem.
Omlet Julii Child |
I tak oto powstało proste, szybkie śniadanie...
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy, solimy i pieprzymy do smaku. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Wylewamy jajka, po chwili kiedy dół się zetnie poruszamy patelnią do przodu i do tyłu bardzo energicznie tak, żeby omlet się odkleił i obrócił. Jeśli nie potrafisz możesz zwyczajnie obrócić go szpachelką :)
Na koniec Julia i jej omlety :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz