Zapomniany post, który musi koniecznie ujrzeć światło dzienne
Słońce, które znów pojawiło się na niebie po deszczowym i zimnym tygodniu, wiosenne powietrze o temperaturze 20 st. C i leniwa sobota skłoniły mnie by nie marnować za dużo czasu w kuchni. Nie znaczy to jednak, że musiałam zadowolić się śmieciowym żarciem...
Słońce, które znów pojawiło się na niebie po deszczowym i zimnym tygodniu, wiosenne powietrze o temperaturze 20 st. C i leniwa sobota skłoniły mnie by nie marnować za dużo czasu w kuchni. Nie znaczy to jednak, że musiałam zadowolić się śmieciowym żarciem...
Dziś na obiad był indyk z warzywami :)
Filet z indyka w złotej panierce |
Składniki na 2 porcje:
- 2 plastry z piersi z indyka
- 1 jajko
- mała cebula
- średniej wielkości cukinia
- mała papryka czerwona (lub żółta jeśli lubisz)
- bułka tarta
- żółty ser - starty
- oliwa z oliwek - do smażenia
- sól, pieprz
- papryka w proszku - słodka i ostra
- zioła
- curry
Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem. W talerzu jajko mieszamy z solą, pieprzem, papryką i ziołami - dajesz tyle ile lubisz :). W drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z żółtym serem w proporcji 3:1 nie może być za dużo sera bo się przypali zanim indyk się upiecze. Dlatego też warto aby plastry były stosunkowo cienkie, aby szybko się upiekły. Piersi maczamy w jajku a potem obtaczamy w bułce z serem.
Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę, później dodajemy cukinię i paprykę. Aby lekko zmiękły. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nabrały lekkiej kwaskowatości...
¡Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz