poniedziałek, 22 grudnia 2014

Piernik last minute

Kiedy nie masz czasu lub możliwości upieczenia piernika, który leżakowałby przez kilkanaście dni musisz znaleźć zamiennik. Przepis łatwy, smaczny, szybki i na ostatnią chwilę - w sam raz do upieczenia dzień przed W.
Zainspirowałam się tym przepisem, jednak połączłam go z przepisem, który wieki temu dostałam od kuzynki, zredukowałam ilość cukru (z oryginalnego przepisu) i wyszedł idealny.

 Tuż przed Świętami chciałabym życzyć wszystkim Wesołych Świąt! Żeby ulubione spodnie nawet 1 stycznia nadal pasowały ;)


Składniki na blaszkę 39 x 26 cm :
Ciasto:

  • 400-450g miodu
  • 2/3  szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 150 g masła
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)
  • 1 łyżka - średnio czubata kakao


Budyń:

  • 500ml mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe - ponieważ te hiszpańskie są inne niż polskie dałam łyżkę mąki pszennej - jesli widzicie, że budyń nie jest zbyt gęsty można ją dodać
  • kostka margaryny lub masła (250g)
  • powidła śliwkowe - około 300g (można też dać dżem jeżynowy - tylko nie za słodki)

Polewa czzekoladowa:

  • 3 łyżki kakao
  • 100g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie:
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszana z sodą - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową.
Ciasto przełożyć do blaszki (o wymiarach 39 x 26 cm). Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170ºC  z termoobiegiem, gdyby przypiekał się z góry wystarczy przykryć go folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

400ml mleka zagotować, dodać cukier aby się rozpuścił. budynie wymieszać z pozostałą częścią mleka i wmieszać to do gotującego się mleka, mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić,
Margarynę (masło) utrzeć mikserem, po czym łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Miksować tak długo aż powstanie gładki puszysty krem. 

Wystudzone ciasto przekroić go wzdłuż w połowie, dolną warstwę posmarować powidłami i na to położyć krem budyniowy, przykryć drugą połową piernika. Odstawić do chłodnego miejsca na kilka godzin, zanim polany zostanie czekoladą. 

Polewa czekoladowa (oryginalnie z tego przepisu):
Do rondelka wlać mleko , dodać cukier i na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru. 
Następnie dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać kakao i  śmietanę, mieszać aż powstanie płynna konsystencja,. Zostawić na chwilę do ostygnięcia (nie za długo bo stężeje) wylać na ciasto.


Korzenne przysmaki
Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta
Wigilia 2014
¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz