środa, 12 listopada 2014

Dla dzieci - Mousse au chocolat

Czy mieliście kiedyś tak, że wydawało wam się, że wszystko co dobre jest niezdrowe, albo co gorsza wszystko co smaczne ma mnóstwo cukru i jest kupne (pomijam sernik od mamy;) )?
No więc ja kiedyś też wierzyłam w ten pierwszy aspekt, oczywiście nadmiar jakichkolwiek słodyczy szkodzi, ale czy nie jest tak ze wszystkim - co za dużo to niezdrowo. Ale domowe słodkości są o niebo lepsze niż te kupne... A jeśli do tego nie mają w sobie cukru, ale są owocowo słodkie to czego więcej żądać - niczego!!! Łapać za łyżeczkę i zajadać!

Did you ever feel  have a thought everything good is unhealthy, or worse, everything good has plenty of sugar and is bought in the shop (I omit the cheesecake from my mum;))?
Well, I used to also believed in the first point (that sweet is unhealthy), of course an excess of any sweets is harmful, but is not so with everything - it's too much of a good thing.
But home-made sweets are much better than those purchased ... 
And if they don't have added sugar, but the sweetness comes from fruit then what's more to demand? NOTHING!!! So grab your spoon and eat!
Mousse au chocolat
"Jednym słowem" zapraszam na mousse au chocolat w wersji light ;) Zdrowo, smacznie i słodko (ale nie przesłodzony), dziecinnie prosty, pozwala poczuć się jak dziecko - błogie chwile, zdrowy zamiennik niezdrowych słodyczy dla dzieci... 

English version below


Składniki na 2 porcje:

  • 2 awokado
  • 2 banany
  • 50g czekolady (z dużą ilością kakao)
  • ewent. łyżeczka miodu
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Awokado zmiksować z bananem, dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać energicznie, u mnie w ruch poszedł widelec, aby nadać puszystości. 
Przełożyć do dekoracyjnych pucharków, udekorować kawałkami banana, orzechami. Deser powinien się schłodzić, można też wcześniej schłodzić owoce ;)



Ingredients for 2 portions
  • 2 avocados
  • 2 bananas
  • 50 g of dark chocolate (with high ratio of cocoa)
  • evtl. teaspoon of honey


Directions:
The chocolate dissolve in a water bath. Avocado mix with banana and then add chocolate and stir energetically. I've used a fork to give fluffiness.
Put into decorative glass/jars etc., decorate with banana, nuts, chocolate pieces. 
Dessert should be cooled, or you can cool fruits before.



Moje wypieki i desery na każdą okazję

Apetyczne książki Polskiej Mistrzyni Słodkości:

 ¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz