Czasem zwyczajnie nie mam ochoty piec ciasta czy babeczek, ani przygotowywać Pana Kota (takie określenie przylgnęło u mnie do tego włoskiego deseru ;) ) dlatego zawsze w zanadrzu trzymam w lodówce kremówkę, w szafce orzechy, a na stole kilka owoców. Wystarczy połączyć smaki w pucharku i delektować się słodką chwilą przyjemności...
Szybki deser dla Ciebie |
Kiedy nagle zjawiają się znajomi, a masz ochotę poczęstować ich czymś słodkim - bo do kawy to tak wypada zamiast serwować im ciastka z paczki może dasz im kawałek rajskiego jabłuszka?
Ostrzegam: po zaserwowaniu tego deseru wizyty gości mogą stać się bardziej regularne... ;)
Składniki na 4 desery:
- 2 większe jabłka
- 2 banany
- garść orzechów (jakie lubicie lub jakie akurat są pod ręką)
- 200ml śmietany kremówki
- olej kokosowy - do smażenia
- łyżeczka cynamonu
- pokruszona czekolada lub wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Orzechy posiekać i podpiec na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym - to nada im wyjątkowej słodyczy.
Jabłka obrać(choć ja tego nie robiłam - jednak koniecznie! dobrze je umyj), usunąć gniazda i pokroić w kostkę (nie za dużą), banana obrać i również pokroić. Podsmażyć z cynamonem na tej samej patelni co orzechy (nie myć - aromat oleju kokosowego nada charakteru owocom).
Bitą śmietanę ubić na sztywno, jeśli lubisz słodkie desery to możesz dodać cukru waniliowego do niej, ale zapewniam Cię, że jeśli wzięłaś dojrzałe owoce i słodką odmianę jabłka nie będziesz potrzebować sztucznie dosładzać ;)
W miseczce/szklance/kieliszku/pucharku ułóż owoce, następnie przykryj chmurką bitej śmietany, posyp orzechami i czekoladą. Smakuje na ciepło i na zimno.
304 strony pełnych słodkości:
Fajny, prosty i smaczny deser ;)
OdpowiedzUsuń