środa, 12 listopada 2014

Dla gości tych niespodziewanych ;) jabłka pod chmurką

Czasem zwyczajnie nie mam ochoty piec ciasta czy babeczek, ani przygotowywać Pana Kota (takie określenie przylgnęło u mnie do tego włoskiego deseru ;) ) dlatego zawsze w zanadrzu trzymam w lodówce kremówkę, w szafce orzechy, a na stole kilka owoców. Wystarczy połączyć smaki w pucharku i delektować się słodką chwilą przyjemności...

Szybki deser dla Ciebie

 Kiedy nagle zjawiają się znajomi, a masz ochotę poczęstować ich czymś słodkim - bo do kawy to tak wypada zamiast serwować im ciastka z paczki może dasz im kawałek rajskiego jabłuszka?
Ostrzegam: po zaserwowaniu tego deseru wizyty gości mogą stać się bardziej regularne... ;)


Składniki na 4 desery:

  • 2 większe jabłka
  • 2 banany
  • garść orzechów (jakie lubicie lub jakie akurat są pod ręką)
  • 200ml śmietany kremówki
  • olej kokosowy - do smażenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pokruszona czekolada lub wiórki czekoladowe





Wykonanie:
Orzechy posiekać i podpiec na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym - to nada im wyjątkowej słodyczy. 
Jabłka obrać(choć ja tego nie robiłam - jednak koniecznie! dobrze je umyj), usunąć gniazda i pokroić w kostkę (nie za dużą), banana obrać i również pokroić. Podsmażyć z cynamonem na tej samej patelni co orzechy (nie myć - aromat oleju kokosowego nada charakteru owocom). 
Bitą śmietanę ubić na sztywno, jeśli lubisz słodkie desery to możesz dodać cukru waniliowego do niej, ale zapewniam Cię, że jeśli wzięłaś dojrzałe owoce i słodką odmianę jabłka nie będziesz potrzebować sztucznie dosładzać ;)
W miseczce/szklance/kieliszku/pucharku ułóż owoce, następnie przykryj chmurką bitej śmietany, posyp orzechami i czekoladą. Smakuje na ciepło i na zimno.




Moje wypieki i desery na każdą okazję

304 strony pełnych słodkości:

W orzechowym raju 3
 ¡Buen provecho!

1 komentarz: