Kiedy w końcu nadejdzie moment, że będę mieć dzieci będę chciała, aby gdy najdzie je ochota na coś słodkiego nie sięgały po gotowe słodycze nafaszerowane chemią, które swój "smak" zawdzięczają regulatorom kwasowości i innymi substancjami oznaczonymi literą "E", nie mówię, że to "be" i nie ruszać, bo czasem też najdzie mnie ochota na "Michałka" czy Danio ;)
Ale, ale...
Domowe desery, których wykonanie zajmuje mniej niż 10 minut, jest zdrowe!, a smak przenosi Cię na tropikalną wyspę, to dopiero rozkosz i to nie tylko dla podniebienia, ale dla całego Twojego ciała no i ducha - ten błogostan...
Domowe desery, których wykonanie zajmuje mniej niż 10 minut, jest zdrowe!, a smak przenosi Cię na tropikalną wyspę, to dopiero rozkosz i to nie tylko dla podniebienia, ale dla całego Twojego ciała no i ducha - ten błogostan...
One day, when I will have husband and kids, I will prepare desserts and sweets on my own. I am not saying that ready sweets are bad or unhealthy (they are actually) but I prefer to know what am I eating - real food with not to many "E" in it ;)
It takes only 10 minutes to prepare it, and the taste takes you on the journey to the tropics...
English version below
Przyrządzenie tego deseru jest dziecinnie proste - deser dla dzieci w podwójnym tego słowa znaczeniu: do zjedzenia i wykonania!
Składniki na 2 porcje:
- 20ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka (można pominąć)
- 4 łyżki nasion chia (tak na oko sypałam)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mango
Wykonanie:
W miseczce nasiona chia wymieszać z jogurtem, pozostawić w lodówce do napęcznienia na kilka godzin, najlepiej na noc (to jedyny minus deseru, trzeba go zrobić z wyprzedzeniem). Mango obrać ze skóry i zmiksować na jednolitą masę. Napęczniałe nasiona z jogurtem(powinno być bardzo gęste) wymieszać z miodem i cynamonem. Układać warstwami z mango w szklanych pucharkach bądź szklankach.
Ingredients for 2 portions:
- 200ml natural yoghurt
- 4 tablespoons of milk (can be omitted)
- 4 tablespoons of chia seeds (more less)
- 1 teaspoon honey
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 mango
Direction:
Mix chia seeds with yogurt in a bowl, and leave in the fridge to swell for a few hours, preferably overnight (this is the only flaw of dessert, it must be done in advance).
Mango peel and then blend to a smooth consistency. The swollen seeds with yogurt (it should be very thick) stir with honey and cinnamon. Lay in glasses/cups, alternating with mango.
Nie mogę się doczekać kiedy będę mogła zajrzeć do środka(jak tylko wrócę do kraju):
¡Buen provecho!
uwielbiam desery chia- pyszne!
OdpowiedzUsuńJa też, aż dziw, że wczesniej jej nie odkryłam - teraz za to nadrabiam zaległości ;)
UsuńW Hiszpanii pewnie trochę łatwiej o szałwię hiszpańską i jej nasiona ;) ale może i tu się znajdzie, poszukam, bo kusisz :)
OdpowiedzUsuń