Znów tęsknota za domowymi specjałami mojej Mamy sprawiła, że sięgnęłam po stare, polskie, dobre przepisy... I choć kiedyś nie przepadałam za plackami ziemniaczanymi to postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, ze je polubiłam... Kto wie może jeszcze polubię Ruskie? Na nie też przyjdzie pora. A tymczasem Placki ziemniaczane w mojej wersji.
Placki ziemniaczane |
- 500 g obranych ziemniaków (ok. 3 spore ziemniaki)
- 1 jajko
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ja nie dodaję cebuli bo jem je na słodko :)
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce do ziemniaczanej masy dodajemy jajko, dwa rodzaje mąki oraz sól i pierz. Smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać ze śmietaną lub jogurtem i posypane cukrem.
Lubię, lubię je. Takie ze śmietaną i cukrem...;).
OdpowiedzUsuń