Serojadem jestem i nic co serowe nie jest mi obce. Dlatego też kiedy natknęłam się na przepis na zupę serową musiałam go zrobić :) Przepis łatwy i przyjemny, a zupa smaczna. Smakuje wyjątkowo dobrze gdy za oknem pochmurno i zimno.
Zupa serowa z grzankami |
Składniki:
- 240 g serka topionego ementaler
- 1 litra bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek masła
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Marchewkę,ziemniaka, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Marchew kroimy w plasterki,ziemniaka w kostkę.Warzywa dodajemy do bulionu i razem gotujemy. Kiedy zmiękną blendujemy.
Dodajemy serki topione. Ważne aby były z prawdziwego sera a nie produktu seropodobnego. Czekamy aż serki się rozpuszczą, ciągle mieszając aby nic się nie przypaliło.
Doprawiamy do smaku przyprawami.
Przed podaniem warto posypać pietruszką.
Podajemy z grzankami. Można chleb pokroić w kostkę i wtedy podsmażyć.
¡Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz