czwartek, 14 marca 2013

Zupa serowa


Serojadem jestem i nic co serowe nie jest mi obce. Dlatego też kiedy natknęłam się na przepis na zupę serową musiałam go zrobić :) Przepis łatwy i przyjemny, a zupa smaczna. Smakuje wyjątkowo dobrze gdy za oknem pochmurno i zimno.

Zupa serowa z grzankami




Składniki:

  • 240 g serka topionego ementaler
  • 1 litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek masła
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól






Przygotowanie:

Marchewkę,ziemniaka, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Marchew kroimy w plasterki,ziemniaka w kostkę.Warzywa dodajemy do  bulionu i razem gotujemy. Kiedy zmiękną blendujemy. 

Dodajemy serki topione. Ważne aby były z prawdziwego sera a nie produktu seropodobnego. Czekamy aż serki się rozpuszczą, ciągle mieszając aby nic się nie przypaliło.





Doprawiamy do smaku przyprawami.
Przed podaniem warto posypać pietruszką. 


Podajemy z grzankami. Można chleb pokroić w kostkę i wtedy podsmażyć.



¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz